TANKAR OM ARONIA
I alla mätningar jag finner ligger Aronia i topp när det gäller vitamininnehåll och antioxidantinnehåll. Att det också är en buske som är härdig, lättodlad, frisk och med tiden ger otroligt mycket bär är ju egentligen ganska anmärkningsvärt. Att det bär som är nyttigast är det som är lättast att odla och kräver minst skötsel. Enda baksidan med Aronia är väl den kärva smaken men vi börjar vänja oss och de blir klart sötare efter en stund i frysen. Att blanda upp med andra sötare bär är också en bra metod eller varför inte prova att torka? Det ska jag göra i år.



Aroniabusken kommer ursprungligen från Nordamerika och användes där av ursprungsbefolkningen. Det sägs också att Aronia ingick i det sovjetiska rymdprogrammet som mat till austronauterna på grund av sitt höga innehåll av vitaminer.
Det finns två olika arter för bärproduktion. Svart aronia samt slånaronia som kännetecknas av mörkt purpurfärgade frukter. Bären är enligt många mätningar de allra mest vitamin – & antioxidantfyllda av våra svenska bär. Smaken något kärv men klart sötare efter frost eller efter en stund i frysen. Blandas med fördel upp med andra sötare bär som tex blåbär.
Numera finns det en hel del olika sorter men alla är härdiga och smaken är liknande, vissa något sötare. Den sort som hittills producerat mest på gården och som ger flera liter per säsong är en Aronia Nero som planterades 2020.
För prydnad. Det är ju inte heller helt fel att aronian som i Sverige vanligen planteras som häck har fantastiska röda höstfärger.